eMail: hello@bernikert.eu 

Filter
Price (€)
1.00 € - 38.54 €
Product status

Planters

We can use a wide variety of pots for mini gardens and fairy gardens. You don't have to think only in the usual kaspo, you can boldly choose from more unusual forms as well. Our garden won't be ordinary either, why would your planter be?

Glass containers are mainly recommended for florariums, so plant plants that like humid air: nerve plant (Fittonia), polka dot plant (Hypoestes), parlor palm (Chamaedora elegans), various aralia, meadow spikemoss (Selaginella), ferns (Asplenium)... For succulents, look for a completely open box, they prefer drier air..


82product 120
82product 120

Ha a kaspónak nincsen vízkifolyó nyílása, akkor nagyon fontos a vízelvezető réteg kialakítása: néhány cm vastagon tegyünk kavicsot az aljára, rá egy fóliát kicsit kilyuggatva (tűvel vagy fogpiszkálóval), hogy a víz el tudjon folyni a gyökerektől. Erre tegyük a növények igényeinek megfelelő virágföldet.

Kültérre, ahol semmilyen fedő nincs a kaspó fölött, csak vízkifolyóval rendelkező kaspót tegyünk, hiszen egy nagyobb zivatar teljesen megtöltheti vízzel.

Agyagból készült kaspó esetén sűrűbb locsolásra készüljünk, mivel porózus anyag és elszívja a nedvességet a beültetett talajból. Cserépedény választása esetén, ha napos helyen lenne elhelyezve a minikert, olyan növényt érdemes beleültetni, mely kevés vízzel is beéri: pl. pozsgások (varjúhájfélék, kövirózsák).

Bádog- vagy más fémedény: kültéren hamar felmelegszik, így a növények gyorsan kiszáradhatnak benne, szerencsésebb beltéren vagy árnyékos helyen használni. Ha nem napos helyre tesszük, akkor viszont remek választás: olcsó, könnyű, jól megtartja a vizet, gyönyörű színekben lehet kapni.

Cement-műanyag kaspó: ez így elsőre érdekesen hangzik, de remekül ötvözi a beton és a műanyag kaspók előnyeit. Ránézésre sokkal természetesebbnek, érdekesebbnek hat, mint egy műanyag kaspó, ugyanakkor a súlya inkább a műanyaghoz hasonlóan könnyű.

Fa kaspó: természetes környezetet nyújt a minikertnek. Könnyű, nagyon sokféle forma kialakítható belőle. Élettartama meghosszabbítható, ha a faedényt nem a talajra tesszük közvetlenül, hanem valamilyen alapra. Természetesen lekezelni is érdemes a faedényt (kívül és belül is), de figyelni kell rá, hogy a festék összetevői ne károsítsák a növények gyökereit. 

Kerámia edény: nem olyan porózus, mint az agyagedény, ezért jobban visszatartja a vizet, télen a fagykárt is jobban viseli (feltétlenül tájékozódjunk róla, hogy bírja-e a fagyokat!). Rendkívül széles színválasztékban kapható, így könnyen megtalálható a saját ízlésünknek megfelelő.

Műanyagból készült kaspó: szintén jól megtartja a vizet, könnyű, olcsó. Érdemes UV állót venni belőle, hogy a nap ne tegye tönkre. Jelenleg hihetetlen választékban, sokféle színben, formában, méretben elérhetőek.

Üveg: különleges beltéri kaspó, hiszen így jól látható a kert talajszerkezete is, melyet még érdekesebbé tehetünk, ha hangulatban, színben a kerthez illő vízelvezető kavicsot választunk. Az üveg formája több lehetőséget is ad a növények elhelyezésére, de arra is, hogy milyen növényeket válasszunk bele.

Vessző kosár vagy kaspó: csodaszép minikerteket lehet ebben is kialakítani. Ha a kosárnak nincs belső műanyag bevonata, akkor pótoljuk valamilyen átlátszó vagy fekete fóliával. Elég jól állja az időjárás viszontagságait, és különleges látványt nyújt. Lenolajjal, lazúrral rendszeresen átkenve színét és fényét is megőrzi.